News/media

Verdens første batteriferje døpt på Omastrand 23. oktober 2014

BILDET: Gudmoren, næringsminister Monica Mæland, døper verdens første batteridrevne bilferje. Som gudmorgave ønsket Mæland en donasjon til Redningsselskapets sikkerhetsarbeid blant barn. Foto: Tor Arne Aasen.

Det ble skrevet et lite stykke verdenshistorie hos Fjellstrand AS på Omastrand da næringsminister Monica Mæland i dag døpte verdens første batteriferje. Navnet ble Ampere, og den utslippsfrie ferja skal settes inn i trafikk på E39 Lavik-Oppedal I Sogn og Fjordane.

-Dette er en stor dag for Norled, sier administrerende direktør Ivar Fossan. -Ampere er en av tre ferjer i et 10-årig anbud, og med fokus på miljø og lavt energiforbruk får vår oppdragsgiver Statens Vegvesen og våre kunder et fremtidsrettet ferjetilbud. Nå ser vi fram til å overta sambandet 1. januar, sier Fossan.

Til stede under dåpen i dag var representanter for verft, rederi og myndigheter, og – ikke minst – tre skoleklasser fra Strandebarm skule.
-Ampere markerer en viktig milepæl i arbeidet med å utvikle miljøvennlige transportløsninger, noe som vil komme fremtidige generasjoner til gode, sier administrerende direktør Ivar Gaute Kolltveit ved Fjellstrand.
Ferjas elektriske drivverk, som inneholder mange nyvinninger, er utviklet ved Fjellstrand i nært samarbeid med verftets underleverandører, mens Siemens har levert batteriene som lades i 10 minutter mellom hver avgang. I tillegg til miljøgevinsten er det verdt å merke seg at vedlikeholdsutgiftene vil bli lavere enn for konvensjonelle ferjer. Skroget er bygget i aluminium, noe som reduserer vekten og krever mindre kraft ved manøvrering. Ampere skal foreta 34 fjordkryssinger i døgnet, 365 dager i året.

Priser
10. september i år kåret Skipsrevyen ferja til "Ship of the year" under en høytidelighet i Hamburg.
Utvikling av batteriferja var også en viktig begrunnelse da Norled i 2013 ble tildelt NHO og Rogaland fylkeskommunes forsknings og nyskapingspris. I begrunnelsen het det blant annet: «Selskapet og dets eiere har et uttrykt ønske om å være en pådriver for innovasjon i sin bransje, noe som de stadig viser blant annet gjennom tett samarbeid med sine leverandører».


 
FAKTA BATTERIFERJA AMPERE
Lengde. 80 meter
Bredde: 20,8 meter
Passasjertall: 350
Biler: 120 pbe